Model registratie, hoe werkt dat?
Wanneer u een nieuw product of voorwerp heeft bedacht of ontworpen dan is het belangrijk om deze vanuit het modelrecht te registreren. Met een model registratie verkrijgt u dan namelijk het alleenrecht op het voorwerp en kunnen anderen deze niet zomaar namaken! Maar, hoe werkt zo’n model registratie dan precies? Dat gaan we u in deze blog uitleggen, dus lees snel door!
Hoe werkt de registratie?
Een model registratie kunt u zelf regelen, maar u kunt er ook een modellen of merkenbureau voor inschakelen. Met een modellenbureau bedoelen we natuurlijk niet de mode gerelateerde variant, maar juist de variant die kennis heeft van wet- en regelgeving omtrent het modelrecht. Het belangrijkste is dat uw model, zoals al werd aangestipt, uniek en vernieuwend is.
Anders is het mogelijk dat uw model teveel lijkt op een reeds bestaande modelregistratie. Is dat dik in orde, dan kunt u de inschrijving zelf of met behulp van een derde in orde gaan maken. U beschrijft dan alle kenmerken van het model, waarna u de registratie kunt indienen. De instantie zal de inschrijven dan beoordelen en deze uiteindelijk voltooien. Vanaf dat moment heeft u dus het alleenrecht op het model!
Beschermen is belangrijk
Helaas treedt de instantie waar u uw model registreert niet zelf op tegen na-apers of bij conflicten. U zult dus zelf in de gaten moeten houden of anderen inbreuk doen op uw rechten. Indien dit het geval is kunt u gerechtelijke stappen ondernemen of proberen het geschil onderling eerst op te lossen. Opnieuw kan een merkenbureau hierbij goed van pas komen.
Registreer uw model snel!
We hopen dat u na het lezen van deze blog begrijpt waarom het belangrijk is om uw model te registreren en dat u ook weet hoe u dit kunt doen. We wensen u dan veel succes bij het ondernemen en exploiteren van uw nieuwe model!