Wat is Keltisch zeezout?

Er zijn tegenwoordig allerlei verschillende soorten zout te koop. Één daarvan is het Keltische zeezout. We zijn er onlangs achter gekomen dat maar weinig mensen weten wat dit zout nu eigenlijk is. Zout is immers gewoon zout, toch? Misschien wel en misschien ook niet! We gaan het er in deze blog in ieder geval over hebben.

Afkomst

Wanneer je Keltisch zeezout tegenkomt in bijvoorbeeld de supermarkt, dan is de kans groot dat het niet om het traditionele Keltische zeezout gaat. In zo’n geval is het vooral marketing. De originele versie wordt gewonnen in een streek in het Franse Bretagne, de Guérandestreek. Het zout wordt daar met de hand uit de grond gehaald en op een specifieke manier verwerkt, vergelijkbaar met hoe de Kelten dan 2000 jaar geleden deden. Dan snap je ook meteen waar de naam vandaan komt!

Zweverig zout

Laten we beginnen met de zweverige fabels die om het Keltisch zeezout hangen. Sommigen beweren dat het zout een helende werking heeft, de bloeddruk verlaagt en ga zo maar door. Dat is natuurlijk je reinste onzin, tenzij je ervoor kiest om daarin te geloven. Het is wel waar dat er veel mineralen in dit type zout zitten, maar dat komt niet persé door de traditionele manier waarop het gewonnen wordt. Die mineralen komen mee uit de grond op de plek waar het zout vandaan komt. Laat je dus vooral niet gek maken door homeopathisch gezever en geneuzel! Aan het einde van de dag blijft zout gewoon zout, waarvan teveel nooit goed voor je is.

Op de hoogte

We hopen dat je nu een goed beeld hebt gekregen van hetgeen Keltisch zeezout is. Het is een specifiek type zout dat in grijze versie (sel gris) en als wit tafelzout (fleur de sel) wordt verkocht. Geniet, maar wel met mate! Teveel zout is namelijk ongezond, en je aardappeltjes smaken ook zouter met normaal keukenzout.