Alles wat je nog niet wist over goji bessen

Goji bessen mogen absoluut niet ontbreken in het lijstje superfoods. Deze kleine besjes hebben een zeer hoge voedingswaarde en om die reden de stempel ‘superfood’ gekregen. Dankzij de lichtzoete smaak zijn ze lekker om uit het vuistje te eten of om toe te voegen aan je dagelijkse eetpatroon. Maar waar komt deze superfood nu eigenlijk vandaan? En zijn ze wel écht zo gezond? Wij vertellen je er alles over in dit artikel. 

De geschiedenis 

We beginnen dit artikel met de herkomst van de goji bessen. Deze bes komt oorspronkelijk uit Azië en kan de meest extreme temperaturen overleven. Na 2 jaar groeien worden de eerste bessen geproduceerd. In bloei heeft de boom kleine witte bloemetjes in de vorm van een trompet, wat in het najaar uitgroeit tot vruchten. Goji bessen zijn kleine rode besjes die een beetje lijken op rozijnen, maar lang niet zo zoet zijn. Echter zitten deze besjes wel bomvol energie. Je zult het misschien niet gelijk merken, maar dagelijks een handje gojibessen kan een boost betekenen voor je voorraad vitaminen, mineralen en eiwitten. Let op, Goji bessen zijn 6 tot 8 maanden houdbaar indien deze op een koele plek bewaard worden.

De verwerking

De Goji bessen biologisch worden geteeld op een plantage langs de Gele Rivier in China, waar de voedingsrijke bodem alles biedt wat de bomen nodig hebben. Ruim 3000 bomen kunnen daar in de breedte groeien tot een lengte van ongeveer 1 meter hoog. Hierdoor wordt het plukken van de rijpe bessen een stuk gemakkelijker. Elke boom produceert ongeveer 1 kilogram bessen per seizoen, die worden geoogst tussen juni en november. De kwetsbare rijpe bessen moeten voorzichtig met de hand worden geplukt, waarbij wel moet worden opgepast voor de scherpe doorns die op de takken aanwezig zijn. Onrijpe bessen oxideren en kleuren zwart, daarom wordt ondanks de moderne technieken gewoon met de hand geplukt. Een bessenplukker oogst ongeveer 30 kilo goji bessen per dag. De bessen worden daarna schoongemaakt waarna ze ze in de zon laten drogen.

Gezonde eigenschappen

De goji bes een populair onderdeel geworden van bijna elk bewust gezond dieet. Het is een veelzijdige superfood die je gemakkelijk in verschillende gerechten kunt verwerken. Je kunt ze eten als gezonde snack, in desserts of zelfs ter vervanging van snacks als chocolade. Goji’s zitten vol vezels, proteïne en ijzer. Ook zijn ze een bron van vitamine C. Proteïnen zijn zeer belangrijk voor de groei en het behoud van spiermassa en sterke botten. IJzer draagt daarnaast bij aan de rondgang van zuurstof door het lichaam, ondersteunt het immuunsysteem en helpt bij vermoeidheid. Vitamine C speelt een belangrijke rol in het gezond houden van het lichaam. Het helpt met het aanmaken van collageen, wat belangrijk is voor botten, kraakbeen, huid, tanden en aderen. Genoeg redenen om eens een handvol goji bessen te eten dus!